top of page

70 שנה

לך תזכור...

האירועים החשובים באמת 70 שנה לישראל

בלי פוליטיקה, בלי מלחמות 

Round_Badge_Finalist.png

בקולנוע

במוסיקה

במדע

בספורט

1949

רשת אורט

רשת החינוך הגדולה ביותר בישראל לטכנולוגיה ולמדע. הרשת מפעילה כ-210 מוסדות חינוך ובהם מכללות להנדסאים, בתי-ספר תיכוניים וחטיבות ביניים, ובית ספר יסודי אחד, ביותר מ-55 רשויות מקומיות. כ-100,000 תלמידים וסטודנטים ועד כה הכשירה הרשת כ-600,000 בוגרים.

1950

להקת הנח"ל

הלהקה הצבאית הידועה והמצליחה מבין הלהקות הצבאיות והראשונה שהוקמה בצה"ל. הלהקה היתה כלי חינוכי ותרבותי, שיריה הפכו נחלת הכלל אז והיום, ובוגריה הרבים ניצלו את שירותם בלהקה כדי לפתח קריירה בעולם המשחק, הזמר והבידור מחוץ לצבא כמו כוכביהם של הלהקות האחרות.

1952

דויד טבק

אלוף ושיאן ישראל בריצות 100 ו200 מטר. השתתף באולימפיאדת הלסינקי 1952. היה האצן היחידי שהשתתף באולימפיאדת. נפטר ב-2012, בנו הוא הכדורגל בני טבק.

1964

סאלח שבתי

סרט קולנוע קומי ישראלי בבימויו של אפרים קישון ובכיכובו של חיים טופול. זהו הסרט הישראלי הראשון שהועמד לזכייה בפרס אוסקר לסרט הזר הטוב ביותר והראשון שזכה בפרס גלובוס הזהב לסרט הזר הטוב ביותר. מאוחר יותר הופק גם כמחזמר.

1969

תעלת בלאומילך

סרט קומי-סאטירי בבימויו של אפרים קישון. הסרט זכה להצלחה קופתית ולביקורות אוהדות, זכה בפרס הסרט הזר בפסטיבל הסרטים של ברצלונה ובפרס חבר השופטים בפסטיבל הסרטים של מונטה קרלו, והיה מועמד לפרס גלובוס הזהב.

1966

אריק איינשטיין

עליו כתב יואב קוטנר כי הוא הזמר החשוב ביותר בישראל. איינשטיין הוציא מעל 40 אלבומים רבים מהם הפכו לנכס צאן ברזל בתרבות העברית. את אלבומו הראשון הוציא בגיל 27 ב 1966.

1965

טפטפת

אביזר המשחרר מים בזרמים קטנים ("טפטוף"). הטפטפת מהווה בסיס לשיטת השקיה חדשה, השיטה המודרנית של השקיה בטפטוף, שעיקרה הזרמת מים, בצינורות פלסטיים, ושחרורם בזרמים קטנים ליד הצמח. הטפטפת הומצאה בשנת 1965.

1966

נחום קידר

פרופסור לחקלאות באוניברסיטה העברית בירושלים היה מומחה לפיתוח, טיפוח ושיפור האיכות של זני עגבניות. עבודתו הובילה לפיתוח עגבניות השרי והיוותה הצלחה מחקרית ומסחרית. הוא חתן פרס רוטשילד (2002) ופרס ישראל לחקלאות (2006).

1978

אסקימו לימון

סרט קולנוע קומי ישראלי, בבימויו של בועז דוידזון. "אסקימו לימון" היה לסרט הישראלי המצליח ביותר מבחינה מסחרית מאז ומעולם, והפך לסרט פולחן. הצלחתו הרבה הביאה להפקת סדרת סרטי המשך.

1978

יזהר כהן

הזמר הזוכה הראשון בתחרות השירים האירופאית -אירוויזיון. לאחר הזכייה התקיימה התחרות שנה לאחר מכן בירשוליים שם זכה השיר “הללויה” השיר אבאניבי החזיר אותנו אל שפת הילדים של שנות הארבעים - שפת הבי”ת.

1977

טל ברודי

 כדורסלן עבר אמריקאי-ישראלי אשר הפך בישראל לסמל ככדורסלן, וכעולה אשר נקלט בהצלחה בחברה הישראלית. זכה עם מכבי תל אביב בתואר האירופאי הראשון שלה. מכבי זכתה בתואר עד כה 6 פעמים.

1979

קרן הקולנוע הישראלי

הקרן היא גוף התמיכה המרכזי בקולנוע הישראלי משנות ה-80 ועד היום. עד אותה עת היה זה משרד המסחר והתעשייה שהוסמך לטפל בקולנוע הישראלי, בעקבות "חוק עידוד הסרט הישראלי" מ-1954.

1980

פורטיסחרוף

הרכב רוק ישראלי אשר התפרסם בכל העולם הוקם תחת השם “מינימל קומפקט” והחליף מספר שמות לאורך הזמן. פורטיס וסחרוף המשיכו לשתף פעולה גם אחרי הפירוק ואף התאחדו למספר הופעות ב 2008.

1984

מאחורי הסורגים

סרט דרמה בבימויו של אורי ברבש. עלילת הסרט מתרחשת בבית סוהר בו כלואים אסירים יהודים וערבים. ההתרחשות בכלא, שמהווה מיקרוקוסמוס של החברה הישראלית, משקפת ביקורת נוקבת על הסכסוך הישראלי-ערבי ועל התפקיד שלוקחת הממשלה בסכסוך. הסרט היה מועמד לפרס אוסקר לסרט הזר הטוב ביותר.

1980

זוהר ארגוב

יוצא לאור האלבום “אלינור” שהפך את ארגוב לזמר מבוקש בהופעות חיות ברחבי ישראל. ארגוב נחשב לאחד מגדולי וחשובי הזמרים הישראלים, ממובילי המוזיקה המזרחית ואף אחד האחראים על ההכרה במוזיקה הים תיכונית כחלק מההוויה הישראלית. 

1985

עופרה חזה וירדנה ארזי

ב 1985 מספר מעריצות של עופרה חזה תקפו את ירדנה ארזי בדרך להופעה. הן השפריצו על שימלתה באקדח דיו. למרות מאמצים לנקות את הדיו הצבע לא ירד מהשמלה והופעתה בוטלה. אירוע זה פתח את המאבק הגדול בין הדיוות הישראליות של הזמר העברי.

1989

דיסק און קיי

מכשיר זעיר לאחסון נתונים והעברת קבצים אל המחשב או ממנו. את המכשיר פיתחה לראשונה חברת M-systems הישראלית בראשות דב מורן. השם המסחרי שנתנה החברה למוצר הוא "DiskOnKey" ("דיסק כמחזיק מפתחות"), המרמז על גודלו הזעיר ועל ניידותו. 

1998

דנה אינטרנשיונל

זכתה באירוויזיון עם השיר דיווה כאשר ייצגה את ישראל בזכייה השלישית בתולדות המדינה בתחרות והיתה הזמרת הטראנסזגדרית הראשונה שהשתתפה באירוויזיון וגם זכתה בו. בעקבות הזכייה פצחה בקריירה בינלאומית מצליחה תוך כדי שהיא משמשת שגרירת כבוד של ישראל בעולם.

1998

דן שכטמן

נולד ב-24 בינואר 1941 פרופסור מחקר בפקולטה למדע והנדסה של חומרים בטכניון, מהנדס ישראלי וחוקר מבנה החומר, שגילה והביא להגדרתו של מבנה גבישי חדש של גבישים כמו-מחזוריים (קוואזי- מחזוריים). על גילויו זה זכה בפרס ישראל לפיזיקה לשנת 1998 ובפרס נובל לכימיה לשנת 2011.

1998

קפסולה אנדוסקופית

קפסולת וידאו לביצוע אנדוסקופיה. הקפסולה מציגה באופן חזותי את מקטעי המעי הדק אשר לא ניתן לאבחן בדרכים אחרות. קפסולה אנדוסקופית פותחה לראשונה בחברת גיוון אימג'ינג הישראלית. החברה הוקמה על ידי גבריאל מירון על בסיס פטנט רשום של רפא"ל בהובלת ד"ר גבריאל עידן.

1992

יעל ארד

זכתה במדליית הכסף בברצלונה. שמה קץ ל-40 שנות בצורת, התגברה על המחסום הפסיכולוגי הנצחי של הספורט הישראלי. עשתה הישג לאומי שזכור עד היום. הכניסה את ענף הג’ודו לקדמת הבמה האולימפית בארץ.

2002

יוסי וג'אגר

סרט קולנוע להט"בי של איתן פוקס ואבנר ברנהיימר, זוכה פרס האקדמיה לטלוויזיה. במקור צולם הסרט לטלוויזיה, אך בעקבות השבחים הוא יצא גם לקולנוע וזכה במקום השני בפסטיבל הסרטים ההומו-לסביים בברלין, בפרסים בפסטיבל טורינו ובפסטיבל ירושלים.

2003

אילן רמון

אילן רמון (1954-2003) היה טייס החלל הישראלי הראשון והיחיד. הוא שימש כמומחה מטען בצוות מעבורת החלל קולומביה במסגרת משימה STS-107. ב־1 בפברואר 2003 נספה יחד עם צוות המעבורת, שהתפרקה עם חזרתה לאטמוספירה של כדור הארץ.

2005

כיפת ברזל

מערכת הגנה אקטיבית ניידת ליירוט רקטות צרות-טווח וכלי טיס בלתי מאוישים שפותחה ומיוצרת בישראל. המערכת פותחה ומיוצרת על ידי חברת רפאל - מערכות לחימה מתקדמות. חברת אלתא מייצרת את המכ"ם, וחברת mPrest פיתחה את מערכת השליטה והבקרה.‏ פיתוחה החל ב 2005 בהנחיית תא”ל ד"ר דני גולד.

2007

כדורגל חופים

נחנך בישראל תחת פיקוחה של ההתאחדות לכדורגל בישראל. לציון פתיחת הליגה הישראלית, שוחק משחק ידידות בין נבחרת אנגליה לנבחרת ישראל, אשר הסתיים בניצחון 6-5 לזכות ישראל. כל משחקי כדורגל החופים בישראל נערכים ביום שישי בארינת "שוורץ הום", בחוף פולג שבנתניה.

2004

ולקחת לך אישה

סרט בבימויים של השחקנית רונית אלקבץ ואחיה שלומי אלקבץ. הסרט הוא קופרודוקציה ישראלית- צרפתית היווה אוטוביוגרפיה משותפת. הוקרן במדינות רבות. לסרט יצאו שני סרטי המשך:  "שבעה" ו"גט".

2008

וואלס עם באשיר

סרט מונפש דוקו-דרמטי מלחמתי. הסרט נוצר על ידי במאי הקולנוע הישראלי ארי פולמן.  איור: דוד פולונסקי, במאי אנימציה יוני גודמן. הסרט זכה בפרסים רבים ובהם גלובוס הזהב, פרס סזאר, פרס אופיר והיה מועמד לפרס אוסקר לסרט הזר הטוב ביותר.

2014

אפס ביחסי אנוש

סרט קומדיה שחורה, כתבה וביימה טליה לביא. הסרט מצביע על פתחו של גל חדש נשי בקולנוע הישראלי והפך לקאלט הישראלי הראשון שמראה את השירות הסדיר מנקודת מבט נשית. זוכה בפרס טרייבקה לסרט ולבימאית הטובים ביותר. זוכה פרס נורה אפרון. שישה פרסי אופיר ובפרס תא המבקרים הישראלי.

2017

טודו בום

הכל בסדר, הוא פזמון שבוצע על ידי צמד הזמרים סטטיק ובן-אל תבורי ביוני 2017.  הפזמון שבר את שיא ההשמעות ליום ברדיו הישראלי, לאחר שהושמע 66 פעמים בפחות מיממה. פחות מיומיים לאחר שהועלה ליוטיוב צבר יותר ממיליון וחצי צפיות  ונכון לאוקטובר 2017 עומד על כ-40 מיליון צפיות. טודו בום מושפע מן המוקה הפופולרית הברזילאית, ומבוסס על סגנון ה"ביילה פאנק" האלקטרוני.

2011

שחר פאר

הגיעה לדירוג שיא - מקום 11 בעולם. אך לא ניצחה באף טורניר בין לאומי משמעותי. נחשבת לתניסאית הבכירה בישראל. זכתה 8 פעמים באליפות ישראל. הרוויחה למעלה מ-5 מליון דולר.

2017

מאיר איינשטיין

שדר מרכזי בערוצי הספורט של צ’רלטון, הגיש תוכניות ספורט ברדיו ללא הפסקה, שידר את מהדורת השבת של יציע העיתונות בערוץ הספורט וכן שידר אירועים מרכזיים בערוץ1. נפטר ממחלת שרירים בביתו במרץ 2017.

יקרו דברים מדהימים גם בעשור הבא

לך תדע...

חקרו כתבו וציירו: אופק שירה, ולדמן זיו, זידאן דוחא, חרזאללה דיאנה, טורג'מן קרן, ליברמן מתן, מוסטויובסקיה אליאנה, משה אפי, נפתלי רותם, סיידנוור יעל, פלצ'י הדר, פרטוש ג'ייד, קוסן לין, קרנייב אירינה, רחמים מעיין, שושן עדן, תורג'מן שרה.

הנחו: דנה תרם ועופר זנזורי

מציגים הסטודנטים  במחלקה לעיצוב הרמלין ארטס נתניה, בשיתוף עם אורטוב.

bottom of page